Beelden uit ZimbabweAaron Kapembeza (1982) is een succesvolle beeldhouwer uit Zimbabwe. Zijn tante Colleen Madamombe, ook een beroemd beeldhouwster, ontdekte het talent van de jonge Aaron en leerde hem de basis-beginselen van het vak. Aaron zegt, “ik wil de steen omzetten in de vorm, die in het hart zit verstopt.” In de meeste gevallen bepaalt de structuur van de steen het ontwerp. Hij streeft naar een sculptuur, die zal verleiden tot aanraken, die de ziel van de kijker raakt. Ondanks de harde steen kan hij sierlijke en vloeiende lijnen weergeven.


Zijn interesse in mensenrechten en emancipatie is zichtbaar in zijn beroemde ‘proud ladies’; daarnaast maakte Kapembeza vele prachtige beelden van spelende kinderen en van oude mannen, in stijl variërend van naturalistisch tot gestileerd. Tegenwoordig begint hij voorzichtig abstractere vormen te verkennen. Vrijwel altijd gebruikt Kapembeza springstone voor zijn beelden, een harde zwarte steensoort. Deze soort wordt gewonnen in ondiepe steengroeves in Zimbabwe, Afrika . De kleur is anthraciet/zwart.

De naam Springstone is ontstaan, doordat bij het bewerken, de stukken steen er springerig af komen. Springstone is een steensoort met een goede structuur en een mooie diep zwarte of zwart met bruine kleur.

Terug naar de hoofdpagina

 

Downloaden tekst :