Vilt uit Nepal


Minimaal 2 keer per jaar reist Hilda Riesebos van Fairtrde bedrijf "Sjaal met Verhaal" af naar 2 Nepalese bedrijven : NupstiCraft van Shanti Shrestha en NirjalaCraft van Nirjala Shrestha.
Twee plezierige en energieke werkomgevingen voor 60-100 vrouwen. De principes van het Fairtrade handelen hebben zij hoog in het vaandel staan, net als ikzelf. Alle producten worden gemaakt van 100% schapenwol. Deze wol wordt ongeverfd ingekocht in Nieuw Zeeland. Vervolgens wordt de wol door een bedrijf in Nepal op kleur gebracht. De (gekleurde of ongekleurde) wol wordt gevilt en verwerkt tot allerlei verschillende producten zoals sjaals, ballen, elfjes, slofjes en sleutelhangers.

Het is in Nepal een gewoonte om 2 maaltijden per dag te eten. En dat is (bijna) altijd rijst met groenten met daarbij een linzensoep. Het is in Nepal vanzelfsprekend dat de vrouw in een gezin voor het eten zorgt, of ze wel of niet werkt. Daarom beginnen de werkdagen later, zodat ze voor het ontbijt het eten hebben bereid en hun eerste maaltijd hebben kunnen nuttigen.

De omstandigheden zijn goed en het personeel wordt op stuks basis betaald. Bovenop het loon dat de vrouwen voor het maken van sjaals ontvangen krijgen ze van MooiVilt een extra bonus op elke gevilte sjaal. Een leuke aanvulling op hun verdienste voor het werk dat ze voor MooiVilt doen.
Terug naar de hoofdpagina

 

 

Downloaden tekst :