Tajine


Sinds eeuwen wordt er gekookt in kleipotten. De Tajine is een oude kookpot uit Noord Afrika, gemaakt van klei. Klei houdt de warmte goed vast, waardoor de gerechten gelijkmatig verwarmd worden en al sudderend langzaam garen.

Koken met een tajine is lekker en eenvoudig. Het kookvocht uit het voedsel verdampt en beslaat de binnenkant van de kegel. Doordat de deksel luchtdicht is, loopt deze damp weer terug in de schaal. Dit zorgt ervoor dat je gerecht gaat stomen en voorkomt dat het uitdroogt. Het aardewerk neemt de warmte gelijkmatig op en houdt de warmte van de stoofpot goed vast. Het eten wordt hierdoor langzaam gaar. Met de juiste ingrediënten en geduld, tover je dus een smaakvol gerecht op tafel. En zeg nou zelf, het presenteert ook nog eens leuk in zo’n schaal.

De eerste keer
Voor het eerste gebruik moet de ongeglazuurde Tahine 24 uur in water geweekt worden. Gebruik je hem niet vaak dan week je hem het beste nog een uur voor gebruik. Hiermee kan worden voorkomen dat deze barst. Ongeglazuurde Tajineschalen moeten ook voor het eerste gebruik aan de binnenkant flink met wat plantaardige olie worden ingewreven en verwarmd worden. Voor geglazuurde schalen geldt dit niet.

Hoe gebruik je een tajine?
Zet de tajine op laag vuur en dan het liefst op een kookplaat die een regelmatige verspreiding heeft. Als je een tajine van aardewerk op een gasfornuis gebruikt, raden we aan om er een sudderplaatje, ook wel vlamverdeler genoemd, onder te leggen (i.v.m. een te snelle opwarming). Giet er vervolgens een laagje olie in; een tajine van aardewerk mag namelijk nooit droogkoken!

Als de schaal warm is leg je al het eten erin. Vis of vlees kun je het beste onderin leggen, daarop de groenten en vervolgens de kruiden erover strooien. Plaats het ingrediënt wat het langst moet garen in het midden van de schaal.

Plaats de kegel op de schaal en sudderen maar! Eet smakelijk!


Terug naar de hoofdpagina