Swazi Candles
Het verhaal achter Swazi Candles is bijzonder. Directeur Tony Marshak ontvluchtte het apartheidsregime in Zuid-Afrika. In Amerika ontmoet hij een kunstenaar die hem een bijzondere techniek leert waarmee unieke kaarsen gemaakt kunnen worden. Het verlangen naar Afrika bleef en Tony gaat naar Swaziland, waar geen apartheid is. In 1981 start hij in de schuur van een melkveehouderij met twee compagnons het bedrijf “Swazi Candles”. De lokale bevolking volgt interne trainingen en al snel produceert de kleine werkplaats mooie kaarsen voorzien van prachtige patronen via de bijzondere techniek die hij van de kunstenaar heeft geleerd. Halverwege de jaren negentig groeit de werkplaats dan ook uit tot een ware industrie en wordt er wereldwijd geëxporteerd.

Ontwikkeling

Ondertussen verdienen ruim 70 mensen een vast inkomen met het vervaardigen van ambachtelijke kaarsen. Omdat paraffine – een olieproduct – steeds duurder wordt, worden de mogelijkheden van soja onderzocht.
Omdat de locale munt rand heel sterk staat ten opzichte van de euro en omdat het levensonderhoud duurder wordt, zou eigenlijk de productprijs moeten worden verhoogd. Om dit te voorkomen worden er kaarsen van 7 in plaats van 10 centimeter geproduceerd, waardoor de prijs gelijk is gebleven en hoopt de producent dat hiermee het afzetvolume niet in gevaar komt.

Light from Africa

Het maken van 1 kaars kost ongeveer 1 uur. De binnenkant van de kaars is van kneedbare en brandbare lokale was die in een vorm wordt gekneed. Daaromheen wordt gekleurde, harde was in repen op de zachte was ‘geplakt’. Deze repen zijn al voorzien van bijvoorbeeld dierenprints of authentieke symbolen.

Tip

Goed om te weten: de eerste keer dat de kaars wordt aangestoken is het aan te raden na een half uur de kaars te doven en de was eruit te gieten. Dán is de kaars écht klaar voor gebruik. En… elke kaars blijft bruikbaar. Omdat alleen de zachte was opbrandt, blijft de buitenkant van harde was in tact die met een waxinelichtje erin nog steeds sfeervol licht verspreidt: Light from AfricaTerug naar de hoofdpagina

Swazi Candles

Downloaden tekst :