Mandwerk uit Senegal


Adama is geboren in 1943. Ze is zo’n 50 jaar geleden begonnen met het maken van de manden. De manden worden al generaties lang gemaakt en het is een echte familiebusiness. Zo heeft Adama het vak geleerd van haar moeder. Ze heeft zes dochters die allen meehelpen met dit werk. De jongste is 18 jaar en heet ook Adama. De anderen heten o.a. Mbayang, Mbengue, Penda en Maguette. Ze zijn allemaal naar de dorpsschool gegaan. De man van Adama is landbouwer.

Er zijn veel verschillende vormen zoals wasmanden, diepe en platte schalen, mandjes met deksel (rond en ovaal), diverse maten potjes met deksel en prullenmanden.


De manden worden gemaakt van gedroogde rietstengels uit de omgeving. De rietstengels worden omwikkeld met gekleurd afvalplastic en worden zo aan elkaar vastgenaaid. Hierdoor ontstaan mooie kleurpatronen. Over een grote mand doet Adama ongeveer een week. Eens per week is er een grote markt in Ngaye. Als ze geen opdracht heeft verkoopt ze hier haar mandwerk aan kooplieden die de produkten in b.v. Dakar gaan verkopen.