Tajine


Sinds eeuwen wordt er gekookt in kleipotten. De Tajine is een oude kookpot uit Noord Afrika, gemaakt van klei. Klei houdt de warmte goed vast, waardoor de gerechten gelijkmatig verwarmd worden en al sudderend langzaam garen.

Hoe gebruik je een Tajine ?
Voor het eerste gebruik moet de ongeglazuurde Tahine 24 uur in water geweekt worden. Gebruik je hem niet vaak dan week je hem het beste nog een uur voor gebruik. Hiermee kan worden voorkomen dat deze barst. Ongeglazuurde Tajineschalen moeten ook voor het eerste gebruik aan de binnenkant flink met wat plantaardige olie worden ingewreven en verwarmd worden. Voor geglazuurde schalen geldt dit niet


Er zal altijd wel gekookt worden met wat olie of vloeistof. Een Tajine is om langzaam te stoven; het vlees moet vantevoren in een pan bruin gebakken worden. Bij het koken met de Tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de Tajine op die van een braadpan.

De Tajine van klei kan niet tegen temperatuurschokken !
¤ In de warme Tajine geen koud voedsel of vloeistof toevoegen
¤ In de koude Tajine geen warm voesel of vloeistif toevoegen
¤ De Tajine met inhoud in de oven plaatsen, zonder die oven voor te verwarmen
¤ Gebruik een dubbelwandige vlamverdeler om de Tajine op gas te verwarmen
¤ De warme Tajine nooit op een koude aanrecht plaatsen


Terug naar de hoofdpagina

Tajines